New Construction Institute of Vilablareix.
Competition 1st PRIZE

New Construction Institute of Vilablareix.
Competition 1st PRIZE

The new Institute is located on a plot at the boundary between residential and industrial zone, in one of the most important avenues of the industrial sector on the threshold of the future equipment of the city. The implementation recognizes the importance of the main avenue, from which the center is accessed, and is arranged with the alignment of the main façade but without renouncing a sequence of filters that allow distance from the street.

A public square -subsequent public space- is proposed, as an urban element that favors access to the center and that allows all students to be brought together at peak flow time.

Thus the proposal is synthesized in compact volume aligned in the consolidated street and a smaller volume that contains the gym and the dining room inside the plot. The play area opens to the good south orientation and the northern and western façades are consolidated. The alignment to street allows an optimal orientation of the classrooms; all the classrooms of permanent use are oriented to the north and the complementary classrooms, workshops, etc. to the south.

The proposed typological model is compact with a bright and generous central corridor and classrooms on both sides. An economical, compact, flexible and efficient volume.

First Prize at the competition held by Infraestructures.